24142
Książka
W koszyku
Przełomowe odkrycia / prof. dr Frank Ashall ; przekład Janusz Skolimowski. - Wydanie 4. - Warszawa : Amber, 2024. - 323 strony ; 21 cm.
Od Wielkiego Wybuchu po genetykę molekularną. Fascynujące historie prób, błędów i osiągnięć wielkich uczonych. Czemu zawdzięczali swój sukces? Profesor Frank Ashall – brytyjski naukowiec, lekarz i pisarz – zabiera nas w pasjonującą podróż po pracowniach największych uczonych. Pokazuje, jak dokonywano osiemnastu przełomowych odkryć, które przyspieszyły rozwój cywilizacji, zmieniły nasz sposób widzenia świata i sam świat, w którym żyjemy. Elektryczność, fale radiowe, promienie rentgenowskie, promieniotwórczość, tlen, fotony, teoria względności, powstanie Kosmosu, zarazki chorobotwórcze, antybiotyki, identyfikacja DNA… Tym rewolucyjnym odkryciom towarzyszyły nieraz niezwykłe okoliczności, a ich odkrywcy często nie przewidywali oszałamiających zastosowań efektów swoich badań. Czy rozpoczynając swoje prace Faraday, Lavoisier, Maxwell, Pasteur, Röntgen, Planck, Maria Skłodowska-Curie, Einstein i inni wielcy uczeni chcieli przysłużyć się ludzkości? Czy też kierowała nimi czysta ciekawość badawcza i chęć poznania mechanizmów rządzących przyrodą? Czemu zawdzięczali swój sukces: inteligencji, ciężkiej pracy czy może przypadkowi? 'Przełomowe odkrycia' w barwny i przystępny sposób przedstawiają podstawowe informacje ze wszystkich dziedzin nauki – od fizyki klasycznej, relatywistycznej i kwantowej, przez kosmologię, chemię, geologię, po medycynę i biologię molekularną. To książka dla wszystkich interesujących się nauką oraz dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z historią nauki. Książka, która pozostawia podziw dla wiedzy oraz pragnienie, by samemu dowiedzieć się więcej.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Filii w Pradłach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Remarkable discoveries!, 1994
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej